De wereld van programmeertalen

Om applicaties, apps of webpagina’s werkend te krijgen maken programmeurs gebruik van zogeheten programmeertaal. Met behulp van deze programmeertaal schrijven zij een code uit die uit te lezen is door computers, smartphones en andere apparaten. Deze code wordt vervolgens uitgevoerd door de computer, waardoor er visuele aspecten ‘ontstaan’. Denk bijvoorbeeld aan het inladen van tekst, een foto of filmpje op een website. Maar de wereld van programmeertalen is de laatste jaren zo enorm groot geworden dat een programmeur uit wel 10 verschillende talen kan kiezen. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende talen die er zijn, waar ze voor gebruikt worden en welke het populairst is onder programmeurs.

Wat is een programmeertaal?

Een programmeertaal is een formele taal die door een computer, smartphone of ander elektronisch apparaat uitgelezen kan worden. De code die geschreven wordt met behulp van deze taal zorgt ervoor dat het apparaat een serie van opdrachten uitvoert. Gezamenlijk brengen deze opdrachten een product tot stand, bijvoorbeeld een bepaalde animatie of weergave. Deze code kan door middel van meerdere programmeertalen geschreven worden.

Programmeertaal Java

Eén van de eerste programmeertalen en anno 2021 nog steeds één van de meest gebruikte is Java. Java is gemaakt in 1995 door een dochteronderneming van Sun Microsystems. Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal en is relatief makkelijk te leren.

Programmeertaal Python

Een ander zeer populaire programmeertaal is Python. Leren programmeren Python is relatief eenvoudig, dit is dan ook één van de redenen dat Python zo populair is onder programmeurs. Dit heeft te maken met het feit dat Python intuïtief te begrijpen is en ongeveer 3 maal zo compact is als Java. Daarnaast is Python gratis te gebruiken en zijn er vele verschillende functies die men los kan downloaden. Wil je Leren programmeren Python? Bekijk dan eens het aanbod cursussen van Geo-ICT. Met doordachte cursussen, gegeven door specialisten met jarenlang ervaring, is Geo-ICT de partner voor ieder programmeur die zich verder wil ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *